Moxa therapie

Een acupuncturist maakt bij sommige consulten gebruik van moxa. Zo is moxatherapie o.a. in te zetten bij hielspoor. Moxa is een kruid dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Het geeft een aangename warme uitstraling. Een acupuncturist kan er voor kiezen om tegelijk met het zetten van naalden moxa te branden boven het punt. Er kan gekozen worden voor verschillende soorten moxa, of voor een moxalamp. Met de lamp kan een groter gebied behandeld worden.

Moxa en stuitligging

Als de baby in stuitligging ligt, is moxatherapie een eenvoudige en veilige manier om het draaien te ondersteunen. Belangrijk hierbij is niet te wachten tot het laatste moment, maar bij voorkeur de moxa therapie te beginnen rond de 33ste-34ste week. De therapie is na uitleg eenvoudig door uw partner uit te voeren. Na een intakegesprek krijgt u een eerste behandeling met moxa. Aansluitend gaat u met een moxastick en instructies naar huis waar u de moxa therapie ongeveer 10 dagen zelfstandig kunt voortzetten. Het is belangrijk dat uw partner tijdens dit consult aanwezig is, zodat deze kan leren hoe moxa toegepast dient te worden. Tijdens de consulten bij de verloskundige of gynaecoloog wordt de positie van de baby gecontroleerd.
De werking van de moxa kan op twee manieren worden verklaard. Gezien vanuit het perspectief van de reguliere geneeskunde is er sprake van een verbeterde doorbloeding en toename van de activiteit van het spierweefsel in de baarmoeder. Hierdoor wordt de bewegelijkheid van de baby gestimuleerd, waardoor de kans op draaien toe gaat nemen. Vanuit de traditionele Chinese Geneeskunde gezien is er sprake van een tekort aan Yange energie die de baarmoeder beïnvloed. Naarmate de bevalling dichterbij komt is er steeds meer Yange energie nodig voor de baby om te draaien en uiteindelijk voor de intensieve activiteit van de bevalling. De Yange energie wordt gestimuleerd door het punt ZhiYin (BL67) wat met moxa verwarmd wordt.

In een normale situatie begint de baby te draaien in de 34ste tot de 36ste week. Omdat 50% van de baby's spontaan draait voor de 36ste week wordt vaak afgewacht. Onderzoek heeft aangetoond dat de effectiviteit van de moxatherapie het grootst is in week 33-34. Naarmate we dichter bij week 36 komen, neemt de kans op draaien af. In enkele gevallen, vaak als het een tweede zwangerschap betreft, draait de baby nog na de 36ste week. In dat geval is het nog wel de moeite waard om in de weken 35-36 te moxeren. Tijdens mijn studie heb ik over dit onderwerp een paper geschreven en me in dit onderwerp daardoor uitvoerig verdiept.
U heeft hiervoor geen verwijzing nodig, vergoeding komt uit het aanvullende pakket. Controleert u hiervoor uw polis.