andere behandelingen

Andere behandelingen

 

Guasha

Guasha bestaat oorspronkelijk uit twee woorden, Gua en Sha. In China gebruiken ze deze woorden los van elkaar, in het westen hebben ze dit aan elkaar geplakt en er één woord van gemaakt. ‘Gua’ betekent ‘schrapen’, ‘Sha’ betekent letterlijk zand of zandkorrels, deeltjes die het lichaam vervuilen. Hiermee wordt bedoeld dat er gestagneerde energie is die klachten en ziekten veroorzaakt in het lichaam.

Bij de behandeling wordt speciale guasha olie op de huid aangebracht. Deze olie wordt gebruikt als geleider voor de Guashasteen, maar ook als bescherming, zodat de huid niet beschadigt. Deze olie bestaat uit verschillende Chinese kruiden die zorgen voor ontspanning, ontgifting en warmte. Op de plaats waarop de olie is aangebracht schraap je met een Guashasteen over de huid. Guasha zorgt voor een betere doorstroming van bloed en energie (Qi). Wanneer de doorstroming in het lichaam optimaal is kan het bloed met voedingsstoffen en zuurstof makkelijk door het lichaam worden verspreid en bij alle cellen komen. Ook de afvoer van afvalstoffen wordt met Guasha Therapie gestimuleerd. Wanneer aan- en afvoer optimaal werken kunnen de lichaamsprocessen zo goed mogelijk functioneren en helpen het lichaam gezond te krijgen en houden.
 

Ooracupunctuur (Auriculo-therapie)

Ooracupunctuur ofwel Auriculo-therapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels op het oor om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Heb je bijvoorbeeld knieklachten aan je rechter knie dan zal het kniepunt in het rechteroor gevoelig zijn als je erop drukt. Het kniepunt in je oor verandert zodanig dat het zelfs met behulp van apparatuur meetbare veranderingen weergeeft. Door een naald, balletje, elektrische prikkel of laser op het kniepunt van je oor te zetten beïnvloed je direct het pijnniveau in de knie en beïnvloed je het genezingsproces op een positieve manier. Ook op emotioneel vlak is ooracupunctuur goed inzetbaar. Zo is een behandeling met ooracupunctuur mogenlijk bij cliënten die last hebben van innerlijke onrust, nachtmerries, paniekaanvallen of slaapproblemen. Ooracupunctuur kan op zichtzelf gebruikt worden, maar is ook heel goed met andere vormen van acupunctuur te combineren.
 

Acupunctuurpunten op afstand (distale acupunctuur)

De zieke meridianen worden behandeld met balancerende meridianen op afstand, ook wel distale acupunctuur genoemd. Dit houdt in dat de acupunctuurpunten niet op het pijngebied zelf zitten. Rug- en nekpijn wordt bijvoorbeeld behandeld op de hand.

De Balans methode van Dr Tan is zeer effectief voor het behandelen van pijnklachten als nekpijn, rugpijn, hoofdpijn en migraine, maar ook bij algehele verstoringen van lichaam en geest. Zo wordt deze vorm van acupunctuur toegepast bij slapeloosheid, vermoeidheid, stress en overgangsklachten.