Motorpuntacupunctuur

Motorpuntacupunctuur

Motorpuntacupunctuur is hetzelfde type acupunctuur als IMS (intramusculaire stimulatie) en is een vorm van acupunctuur die zich richt op het meest prikkelbare gebied van een samengetrokken spier. Motorpuntacupunctuur wordt ingezet voor het behandelen van chronische strakke spieren en stagnerende sportblessures.

Wat zijn motorpunten?

Motorpunten zijn specifieke gebieden in een spier die gedeeltelijk worden geremd. De zenuw die de impuls stuurt om de spier samen te trekken, kan niet meer functioneren op zijn optimale capaciteit, dit wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van spieren. Hierdoor krijg je samentrekking en verkorting van de spier die na verloop van tijd de pezen en gewrichten belast en pijn en disfunctie veroorzaakt.
Een spier die niet goed functioneeert, zorgt ervoor dat de andere spieren eromheen harder gaan werken, waardoor de omliggende gebieden onder druk komen te staan, wat functieverlies en meer pijn veroorzaakt.
Met motorpuntacupunctuur kunnen de samentrekkende spieren gereset worden waardoor de gewrichten hun normale functie kunnen herstellen en daardoor kunnen de pijn en de peesontsteking verminderen of geëlimineerd worden.
De naald wordt elektrisch gestimuleerd, de geremde spier is te vergelijken met een lege batterij in een auto. Het motorpunt wat gestimuleerd wordt kun je zien als een jump-start voor de spier om weer goed te kunnen functioneren.

 

Deze techniek wordt al tientallen jaren met groot succes gebruikt door een relatief klein aantal acupuncturisten en medische professionals.